Aromaterapija

O AROMATERAPIJI

Aromaterapija, kao dio fitoterapije, bavi se korištenjem kvalitetnih biljnih i eteričnih ulja u svrhu uklanjanja mnogih zdravstvenih tegoba, prevencije bolesti, poboljšanja raspoloženja, te općenito u svrhu očuvanja zdravlja tijela, uma i duha. Više o aromaterapiji u rubrici "Edukativni kutak".

O BILJNIM ULJIMA

Biljna ulja se dobivaju iz plodova ili sjemenki velikog broja biljaka. Za biljna ulja koja se koriste u aromaterapiji je bitno da su nerafinirana i hladnoprešana kako bi sačuvala svoje vrijedne sastojke i bila djelotvorna. Njeguju i hrane kožu, a međusobno se razlikuju po svojstvima i primjeni. Eterična ulja se otapaju u biljnom ulju pa se koriste i kao nositelji eteričnih ulja (baza kod aromaterapijskih pripravaka). Više o biljnim uljima u rubrici "Edukativni kutak".

O MACERATIMA

Macerati su fitoterapijski pripravci koji nastaju potapanjem biljnog materijala u biljnom ulju, alkoholu ili vodi. U aromaterapijskim pripravcima se najčešće koriste uljni macerati. Biljke u ulju moraju odstajati neko vrijeme (ovisno o vrsti biljke) da bi se kvalitetni sastojci biljke oslobodili u ulje i nakon procjeđivanja dobiveni macerat spreman je za samostalno korištenje ili uz dodatak eteričnih ulja. Više o maceratima u rubrici "Edukativni kutak".

O ETERIČNIM ULJIMA

Eterična ulja su lako hlapive smjese različitih spojeva (nemasne tekućine) karakterističnog mirisa i okusa koje nastaju destilacijom vodene pare ili hladnim tiještenjem cijelih biljaka, dijelova (korijen, stabljika, list, cvijet i plod) ili smola. Imaju ljekovita svojstva pa se u aromaterapiji, između ostalog, koriste za mnoga oboljenja i tegobe, ali i relaksaciju. Mogu se primjenjivati na nekoliko načina kao npr. dermalno, inhalacijom, kupkama, oralno, vaginalno i rektalno.

Bitno je napomenuti da se eterična ulja ne nanose nerazrijeđena direktno na kožu (osim prave lavande, čajevca i ravensare isključivo na manje površine tijela), ne smiju se piti (oralno korištenje savjetuje kvalficirani aromaterapeut i to isključivo razrijeđena u određenom postotku u nekom kvalitetnom hladno prešanom i nerafiniranom ulju). Više o eteričnim uljima u rubrici "Edukativni kutak".

Preporuke

Imam velikih problema s leđima i kralježnicom i godinama sam tražila nekoga tko će ukloniti moje tegobe. Nakon masaža kod Andree moja potraga je završena. Izvrsna maserka koju svima preporučam, kao i njezine aromaterapijske pripravke. Osim savršene masaže osjetit ćete toplinu i pozitivnu energiju. Sve pohvale.

Tajana